Pääkipuihin voi löytyä yllättävä apu laulajien suosimasta voice massagesta – Suomalaiskeksinnössä hierotaan myös purentalihaksia
Voice massagessa hierotaan ylävartaloa, päätä – ja suuta myös suun sisäpuolelta. Se on suomalainen keksintö, josta moni ei ole kuullutkaan.
Voice massage -käsittelyssä käsitellään myös purentalihaksia suun sisäpuolelta. (KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS)
Julkaistu: 14.9. 12:00 , Päivitetty: 14.9. 12:26 – Lue artikkeli täältä
KÄRSITKÖ toistuvasta päänsärystä, johon ei tahdo löytyä apua?
Pään alueen kiputiloihin saattaa joskus auttaa myös voice massage eli äänihieronta. Se on nimestään huolimatta suomalainen keksintö.
”Voice massage voi joskus auttaa päänsärkyyn paremmin kuin tavallinen niska-hartiahieronta”, sanoo voice massage -terapeutti ja urheiluhieroja Jussi Parikka. Hänellä on alalta yli 20 vuoden kokemus.
Terapian ideana on poistaa lihasjännityksiä purentaan, hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvista lihasryhmistä.
Voice massagessa hierotaan ensin klassisen hieronnan ottein ylävartaloa, niska ja kaulaa. Sitten siirrytään pään ja kasvojen alueen lihaksiin.
KÄSITTELYSSÄ käydään läpi myös purentalihaksia – suun sisäpuolelta.
”Tämä voi tietysti yllättää monet. Käsittelen suunpohjan lihakset ja purennan muovihanskat kädessä ja varovasti painellen. Se ei ole niin hurjaa kuin miltä ehkä kuulostaa”, Parikka sanoo ja nauraa.
Suuta käsitellään siksi, että usein pään alueen kipuja aiheuttavat erilaiset purentavaivat. Parikka onkin tehnyt vuosien varrella yhteistyötä hammaslääkärien kanssa ja ohjaa välillä asiakkaitaan myös hammaslääkäriin.
PÄÄNSÄRKYPOTILAIDEN lisäksi voice massage -terapiassa käyvät erityisesti muusikot, laulajat ja ammattimaiset äänenkäyttäjät.
”Muusikoista käy eniten puhallinsoittajia. Laulajia käy kevyestä klassiseen musiikkiin. Tukihoitona heillä on usein puheterapia.”
Nykypäivänä puhetyöläisiä on paljon, Parikka sanoo. ”On opettajia, pappeja ja näyttelijöitä. Puheen tuottaminen on lihastyötä ja siksi pään alueelle voi tulla lihasjännityksiä.”
VOICE MASSAGE -terapian kehitti siilinjärveläinen hieroja Leena Koskinen 1980-luvulla vaihteessa. Hän käytti apunaan äänenkäytön asiantuntijoita.
Silti harva on edes kuullut terapiasta, eikä alan ammattilaisia ole Suomessa kuin vajaa sata. Voice massage -terapiasta ei ole myös tehty juurikaan tutkimusta.
Alun perin terapia syntyi laulajien tarpeeseen, mutta myöhemmin sen ovat löytäneet muutkin ryhmät. Hoidosta on ollut apua myös erilaisia lihastauteja sairastaville sekä astmaatikoille.
NYKYÄÄN voice massagea harjoitetaan Suomen ulkopuolellakin, esimerkiksi Ruotsissa ja Sveitsissä.
Nyt jo edesmenneen Koskinen ajatuksena oli viedä terapiaa myös ulkomaille, ja siksi sille annettiin englanninkielinen nimi. Hän hankki voice massagelle tavaramerkkisuojauksen.
Kuka tahansa hieroja ei voi kutsua itseään voice massage -terapeutiksi, vaan se vaatii alan koulutuksen ja säännöllisen täydennyskoulutuksen.
Jussi Parikka kertoo innostuneensa voice massagesta aikoinaan siksi, että se on niin monipuolista.
”Potilas käsitellään siinä todella laajasti.”
Terapia kestää yleensä runsaan tunnin. Käsittely voi vaihdella sen mukaan, mihin alueeseen asiakas toivoo keskityttävän. Mukaan kotiin saa usein hengitysharjoituksia.